Prinos i sadržaj proteina u zrnu (GPC-grain-protein content) su osobine od primarnog značaja u programima uzgoja hleba i pšenice. Prvo je očigledno glavna odrednica prihoda poljoprivrednika, dok je drugi važan za određivanje kvaliteta hleba i sl.
Tačna evaluacija ovih osobina je otežana zbog genotipa i okoline, i zbog toga određivanje molekularnih svojstava povezana sa ovim osobinama mogu da pomognu uzgajivačima da razviju vrste koje kombinuju visok prinos sa visokim sadržajem proteina u sebi.
Analiza zrna nakon žetve može vam pomoći u razumevanju zašto su neki usevi niskoprinosni ili su jedva ispunili potrebne zahteve pri merenju specifikacije proteina, dajući vam sliku nutritivne dostupnosti na kraju sezone.
Iako analiza zemljišta može da vam pruži osnovne nutritivne podatke a folijarno testiranje uzgajivačima daje indikaciju o korišćenju hranljivih materija u usevima tokom sezone, samo analiza zrna može dati pregled celokupne faze uzgojne sezone.
Istraživači u Evropi navode da je sa porastom prinosa veća pažnja preusmerena na zemljište i nutritive, ali da vrednost analize zrna tek počinje da se istražuje.
Nakon izvođenja serija analiza zrna na gledajući prinos prošle godine, evropski stručnjaci govore da bi analizu zrna trebalo da primenjuju svi farmeri koji imaju problema sa dostizanjem potrebnih proteinskih rezultata zrna, ili svi koji žele da unaprede svoj nutritivni program.
Nutritivni test nikad ne ide iznad T3 (merenje pH zemlje, organskih materija, lako pristupačnog fosfora, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, CEC(Kapaciteta razmenljivog katjona), rastvorljive soli, sumpor itd.) tako da ne znamo sa celokupnom preciznošću kako je uspeo program- navodi Džim Karzvel, britanski menadžer za istraživanje i razvoj britanske agronomske kompanije Agrii. -Kako da uzgajivač zna da li je uradio "pravu stvar"?
Iako analiza zrna neće pomoći farmerima da koriguju svoj program tokom uzgajivačke sezone, ona će im omogućiti da donesu odlučujuće poteze za narednu godinu. Uzgajivači takođe ovom metodom mogu izračunati odbitke. Karsvel navodi da je ključno za analizu zrna način na koje se dobijene informacije interpretiraju, jer dok nivoi mogu biti adekvatni, visok pH ili veoma suvo vreme tokom sezone mogu da utiču na rezultat specifikacije zrna.
Farmnet