Uloga veterinara i nutricionista u mlekarskoj proizvodnjiJedan od osnovnih faktora svakog poslovanja je uspostavljanje i održavanje jakog tima. Iako tim koji stoji mlekarske proizvodnje može izgleda...
Bez hromosti kod krava uz pravilnu negu papakaRedovna obrada papaka kod krava u mnogome može uticati na samu hromost.Da bi novac bio pravilno uložen u ovu investiciju potrebni su mnogi faktori koji ...
Bolje sprečiti nego lečiti, urzoci iznenadne smrti kod ovacaStiče se utisak da su ovce rođene samo da bi umrle,ponekad se to dešava bez ikakve naznake da nešto nije u redu,dok ne bud...
ZAKISELJIVAČI ZAMENA ZA ANTIBIOTIKEZemlje širom sveta razvile su nove mere za smanjenje upotrebe antibiotika u životinjskoj proizvodnji, pre svega se odnosi na zabranu antibiotika za pospe&sc...
Lignoceluloza u službi svinjarstvaPropis o dobrobiti svinja zahteva 8% sirovih vlakana u suvoj materiji kompletne hrane ili 200 g sirovih vlakana po krmači dnevno.Tradicionalnim obrocima na bazi ži...
ZNAČAJ MASNIH KISELINA U ISHRANI KRAVA. Odavno se vode studije o tome koliko i da li masne kiseline imaju uticaj na mlečnost i reprodukciju kod mlečnih krava. Uključivanjem masti kod ml...
Pogača uljane repice je hranivo sa visokim učešćem nerazgradivog/By pass proteina (UDP) u ukupnim sirovim proteinima i predstavlja osnovnu proteinsku komponentu u tehnologiji ishrane mlečni...
Pogača od suncokreta je visoko vredno proteinsko i energetsko hranivo u ishrani mlečnih krava jer može da obezbedi azot koji je potreban mikrobima u buragu kako bi ga preradili u protein koji se ra...
Balansiranje amino kiselina za postizanje najboljih performansi Tokom poslednjih godina učinjen je ogroman napor u istraživanjima da bi se oplemenila proteinska potreba krava muzara. Saznanje ...