Zasušivanje – napravljeno po meri
Na kraju laktacije, krava će uživati u suvom periodu kao da je to kratak odmor. Tokom ovog perioda, može da „napuni baterije“ za svoju sledeću laktaciju. Zasušivanje je važno da bi nju i njeno vime zaštitilo od bakterija. Zato proizvođač ubrizgava u sve njene sise antibiotik za zasušene krave sa dugotrajnim dejstvom. Koji će se antibiotik koristiti zavisi od istorije krave i zdravstvenog stanja njenog vimena. Da li je puno patila od mastitisa? Razvoj broja njenih somatskih ćelija bi mogao da pruži naznake za neki mogući uzrok. Veliki broj upornih uzroka mastitisa se može kontrolisati tokom suvog perioda. Takođe preporučuje se bakteriološki pregled (koji će obaviti vaš veterinar) da bi po tome sastavio neku terapiju tokom zasušenja. Ovim se obezbeđuje da krava tokom suvog perioda dobije optimalnu zaštitu.
Ovde se postavlja pitanje da li je uvek neophodno koristiti antibiotike, jer je dostupan i takozvani zaptivač sisa. On zatvara sise emulzijom nalik na pastu za zube da bi sprečio ulazak nove infekcije. Međutim, postoji nekoliko važnih uslova da se ovaj proizvod koristi:
- krava je morala da ima 200000 somatskih ćelija/ml ili manje tokom tri poslednje analize mleka
- higijena je bitna jer je četvrtina vimena potpuno zaptivena i mora se izbeći uvođenje bilo kakvih novih bakterija u vime pošto će i one takođe biti „zaptivene“
Osamdeset procenata zdravstvenih problema krava koje daju mleko potiče od lošeg upravljanja tokom suvog perioda i prvih nekoliko nedelja nakon teljenja. Kvalitet hrane i kravin unos suve materije su najbitnije oblasti kojima je potrebna detaljna pažnja. Dobro upravljanje plodnošću počinje pre suvog perioda. Proizvođači bi trebalo da vode računa da njihove krave ne uđu u ovaj period kao predebele, ili sa previsokim rezultatom stanja. Dobro sledovanje hrane je uvek važno. Mogući zdravstveni problemi su, između ostalog, teškoće pri teljenju, zadržavanje posteljice, groznica u nadolaženju mleka i ketoza.
Ishrana krava u ovom periodu je izuzetno važna, hrana mora da bude sa puno vlakana, nisko-energetska i sa malo proteina. Ravnoteža između kalcijuma i fosfora i kalijuma i magnezijuma treba da bude ispravna. Kod svake promene sledovanja hrane, proceniti sledovanje sa stručnjakom.
Krave koje presuše se obično leče terapijom za zasušene krave (antibiotici za mlečne žlezde sa dugim dejstvom) i stavljaju se u odvojenu grupu. Šta je sa junicama koje treba da se otele prvi put? I njima je potrebna dodatna pažnja, možda čak i više nego odraslim kravama. Često se, na primer, edem vimena javlja pre teljenja. To je za junice novo iskustvo, koje prati puno stresa, i do edema može da dođe kada su previše debele. Postoji mogućnost da junice puno leže, malo se kreću, i zbog toga ne jedu dovoljno. Ovo može da im smanji šanse da krenu u početak teljenja bez problema, te stoga i ishrana, i telesno stanje i briga o papcima zahtevaju dodatnu pažnju.
Teljenje
Krava je životinja koja živi u grupi. Stres se može sprečiti tako što se krava neće izolovati od stada tokom teljenja. Veona važno je da krava može da vidi ostale članove stada. Dobra higijena u periodu oko teljenja je takođe veoma važna. Tokom teljenja grlić materice je potpuno otvoren i često može doći do stvaranja malih rana u porođajnom kanalu, pa tako postoji povećana šansa da dođe do infekcije ili zapaljenja. Zapaljenje materice ima znatan negativan uticaj na plodnost.
Koristite veliki i čist boks za teljenje. Čišćenje i dezinfekcija zadnjice krave, ruku pre pregleda, alatki (kanap i kaiš) od izuzetne je važnosti.
Ukoliko su telad teška, ona u velikoj meri crpu zdravlje krava i izazivaju duži period oporavka nakon teljenja. Teška i velika telad su rezultat predispozicije krave, predispozicije mužjaka koji je korišćen, godišnjeg doba (krave su obično teže u jesen) i stočne hrane tokom suvog perioda.
Početak laktacije
Nakon teljenja krava dobija jak hormonski nagon da proizvodi puno mleko. U nos hrane često ne može da ide korak sa kravinim iznenada poraslim potraživanjem energije. Ovo je takozvani negativni energetski balans. Sam po sebi on je normalan fenomen i krava mu se prilagođava. Posao je proizvođača da učini period negativnog energetskog balansa što je moguće kraćim i da ga poravna. Sve dok krava ima negativan energetski balans, imaće problema da ostane bremenita. Opadanje u rezultatu telesnog stanja je pokazatelj negativnog energetskog balansa. Preveliko opadanje u telesnom stanju nakon teljenja će otežati da krava opet zatrudni.
Stimulativan unos hrane je veoma bitan za kravu muzaru koja se skoro otelila. On treba da počne pre teljenja. Odgovarajuće sledovanje hrane za kravu muzaru koja daje velike prinose može pomoći u sprečavanju negativnog energetskog balansa koji je preveliki ili predugo traje.