Posmatranjem kretanja krave, veoma lako se može uočiti hromost životinje već u početnoj fazi.
Sistem za procenu kretanja mlečnih goveda
Studije mlečnih stada, koje su obavjene u Minesoti i Viskonsinu, pokazale su da "istraživač" identifikuje i do 2 i po puta više hromih krava od samog farmera, a trenirani "posmatrač" čak i 4 puta više u odnosu na farmera. Na osnovu ovih rezultata je i stvoren Sistem za procenu kretanja mlečnih goveda.
Rezultati kretanja su se ocenjivali na skali od 1 do 5, gde je:
1. Normalno – krava stoji i kreće se normalno, sva stopala (papci) dobro prijanjaju na tlo
2. Srednje hrom – krava stoji sa pravim zadnjim nogama, ali krivi zadnje noge kada hoda, hod joj je normalan
3. Umereno hrom – krava stoji i kreće se sa savijenim zadnjim nogama, kratki koraci jedne ili više nogu
4. Hrom – savijene zadnje noge dok stoji i kada se kreće, dok jednu ili više nogu čuva ili se delimično oslanja na nju
5. Teško hrom – savijene zadnje noge, odbija da nosi težinu na oboleloj nozi, odbija da ustane i ima velikih problema pri pokretanju iz ležećeg položaja
Kod rezultata od 1 do 3, hromost je skoro neprimetna i obično se otkrije tek kad dostigne fazu 4 i/ili 5, a dešava se da čak i tada mnogi propuste da registruju problem.
U fazi 4, hromost utiče na smanjenje proizvodnje mleka i do 17%, a u fazi 5 ova cifra dostiže i 36%. Pored smanjene proizvodnje mleka dolazi i do reproduktivnih problema.
Primena ovog sistema u mnogome može da poboljša kvalitet farmi i samih krava.
FarmNet Tim