U raspravi je takođe učestvovao i predsednik Saveza udruženja odgajivača Srbije prof. dr Miloš Beuković.
Farmeri su nakon diskusija i analiza doneli sledeće zaključke i ocene:
"Proizvodnju svinjskog mesa karakterišu poznati ciklusi i kolebanja cena kada proizvođači posluju sa gubitkom. Ovog puta kolebanje i pad cena je počeo nešto ranije, odnosno polovinom jula, kad je cena obično visoka zbog povećane potražnje, da bi ovih dana dostigla kritičnih 120 dinara.
Asocijacija se do sada bezbroj puta oglašavala po aktuelnim pitanjima i pozivala na dogovore, ali smo ostali usamljeni i bez potrebne podrške, te se članovi Asocijacije ne prepoznaju u tim prozivkama.
Podsećamo da je Asocijacija formirana 2015. sa ciljem da okupi istinske proizvođače svinja i da se nametne kao ravnopravan sagovornik relevantnim državnim organima, da bi se kroz konstruktivan dijalog došlo do rešenja problema.
Danas i pored teške situacije u kojoj se nalazimo i dalje smo čvrsto opredeljeni za razgovor i dijalog sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i posebno Ministarstva trgovine, kako bi se našla rešenja za izlazak iz krize i očuvanja što većeg broja porodičnih gazdinstava, kao osnove proizvodnje svinjskog mesa.
Da bi u narednom periodu opstali i dalje se bavili ovom delatnošću proizvođači svinjskog mesa moraju podići na viši nivo stepen svoje organizovanosti. Svest i način razmišljanja se mora promeniti u pravcu poštovanja solidarnosti i međusobnog poverenja.
Postojeća udruženja moraju ojačati većim brojem kvalitetnih mlađih i školovanih članova, kako bi imala potrebnu pregovaračku snagu.
Mora se uspostaviti veća saradnja sa naučnim ustanovama i poštovati reč struke i nauke, jer svinjarstvo je danas industrija.
Svesni da je rizik proizvodnje kojom se bavimo samo naš i da će u budućnosti sve više biti naš, od države očekujemo stvaranje ambijenta za predvidivo poslovanje (ovim poslom se bavi preko 6.ooo gazdinstava) kroz ubrzano donošenje pozitivnih pravnih akata koji bi regulisali odnose na tržištu:
– Pitanja otkupa na liniji klanja, formiranje nezavisne agencije za utvrđivanje mesnatosti.
– Ko može da se bavi poslom kao otkupljivač svinja, jer su sada proizvođači bili bez zaštite od divljanja nakupaca i prekupaca. Prevareni su bezbroj puta, a na sudu nisu mogli dokazati svoja prava.
– Osetljivo pitanje ukidanja vakcinacije od svinjske kuge (kao uslova za mogućnost izvoza) postepeno rešavati najpre u regionima koji su bezbedonosno najsigurniji. U regionima koji nisu bezbedonosno sigurni treba rešiti uklanjanje uginulih životinja i podići na viši nivo bezbedonosno-sanitarne mere.
– Pooštriti mere kontrole pri uvozu živih svinja, prasadi, mesa i mesnih prerađevina, kao i uskladiti rokove upotrebe zamrznutog mesa sa pravilnicima EU. Svi oni koji se na vreme ne transformišu i ne usklade svoju proizvodnju sa normama koje nam nameće EU, u koju ćemo stići, hteli mi to ili ne, nestaju i moraju za sebe tražiti drugi izvor prihoda.
Stvarnost je bolna i teška, ali je takva i više vremena za premišljanje nema. Sutra je bilo juče. Hajde da se jednom okupimo, kao sav normalan svet, da rešimo problem, a ne da se dvojica udruže da ruše trećeg.” – navodi se u saopštenju Asocijacije stočara Srema i Mačve.