Sa toliko popularnosti govedine, piletine i svinjetine, zašto bi kozije meso postalo jedna od vaših opcija?
Problem konzumiranja kozijeg mesa usko je povezan sa nekim kardiovaskularnim stanjima, naročito hipertenzijom ili povećanjem krvnog pritiska. LJudi sa tim zdravstvenim problemima treba u potpunosti da izbegavaju kozije meso.
Međutim, da li sve vrste mesa mogu izazvati iste uslove ako se konzumiraju u velikim količinama ?
Meso koza je „najslabije meso“ , masti sadržane u kozijem mesu su manje od masti sadržane u piletini. Dakle, pileće meso nije jedini izvor proteina bez masnoće za vaš zdrav životni stil, koza može biti alternativa. U poređenju sa govedinom, svinjetinom i piletinom, koje su farmske životinje, kozije meso je čisto jer je koza najčešće gajena na maloj farmi gde koza luta oko grmlja, brste korove i prirodne trave koji rastu prirodno. Do sada je većina kozijeg mesa koju ste na tržištu nalazili sa lokalnih farmi. Dakle, i dalje je moguće da se meso kupi sveže od mesara ili da ga nabavite direktno od farmera koji će klati kozu na osnovu vašeg zahteva. Potražnja kozijeg mesa nije toliko visoka kao goveđe, svinjsko ili pileće, tako da je i dalje moguće odgajiti kozu a da potražnja nije pritisak. Međutim, jednog dana u budućnosti kada ljudi počnu da shvataju zdravstvene prednosti kozijeg mesa, možda ove navedene tvrdnje nisu više relevantne.
Nutritivna vrenost kozijeg mesa u 100 g:
energija: 109 kcal
proteini: 20,6 g
voda: 75,84 g
pepeo: 1,11 g
ukupno masti: 3 g
vitamini: B kompleks, A,C,E,K
minerala: Ca, Fe, P, Cu, Mn, Se
Konzumranje kozijeg mesa pozitivno utiče na organizam na sledće načine:
1. smanjje rizik od upale krvnih sudova
2. stablizuje rad srca
3. sadrži masne kiseline koje sprečavaju pojavu raka
4. relativo visok udeo proteina
5. sadrži više niže zasićenih masnih kiselina nego govedina
6. pomaže sagrevanju masti
7. sadrži selen i hlor
8. sprečava anemiju
9. stimuliše produkciju hemoglobna
10. stimuliše cirkulaciju
11. otklanja stres
12. sprečava depresiju
13. sadrži omega 3 masne kiseline
14. balansira nivo holesterola
15. dobro za razvoj kostiju
16. smanjuje rizik od gojaznosti
17. jača imumitete
18. poboljšava metabolizam
19. reguliše nivo šećera
20. razvija mozak
Loše strane kozijeg mesa
Kao i bilo koje drugo crveno meso, postoje i nedostaci konzumiranja mesa u velikom delu, a kozje meso nije izuzetak. U nastavku su neke opomene koje treba da znate :
- Potrošnja kozjeg mesa u velikom procentu redovno, može izazvati neke ozbiljne probleme kao što su gojaznost, povećanje telesne težine i trovanje hranom.
- Iako kozije meso je relativno dobro za srce, oni koji već imaju problem sa srcem treba u potpunosti da izbeavaju kozije meso.
- Meso koza može izazvati probleme u digestivnom sistemu. Zato je važno naučiti kako ga pravilno koristiti.
- Pošto ne postoji takav standard za kozije meso kao što je goveđe meso, svinjetina i piletina, teško je uveriti se da li je meso slobodno od bolesti jer se uglavnom koza lokalno gaji na maloj farmi.
Na osnovu ovih vrednosti benefiti kozijeg mesa su očigledni i konzuimiranje je visoko preporučljivo pogotovo u ishrani mlađih kategorija.