Kao ozbiljni odgajivači trebalo bi da imate plan zasušenja mlečnih koza. Mlečne koze bi trebalo da imaju minimum osam nedelja period zasušenja. Ukoliko je period zasušenja kra...
Postoji mnogo načina za hranjenje jagnjadi ali neznači da jedna metoda nije bolja od druge. Postoje različite prednosti i slabosti povezane sa svakim programom hranjenja.Na odgovarajući progr...
U okolini Čoke i Novog Kneževca čokanska cigaja, autohtona rasa ovce, uzgajala se četiri veka. Poslednjih godina ta rasa je bila zanemarena, ali je desetak poljoprivrednih gazdinstava us...
Hromost mlečnih krava, pored mastitisa i reproduktivnih poremećaja predstavlja jedan od najčešćih razloga za njihovo isključivanje iz proizvodnje.Krave veći deo svog život...
Kabasta hraniva predstavljaju biljni materijal u svežoj, osušenoj ili siliranoj formi koja imaju veliki značaj u ishrani preživara.Silaža biljke kukuruza predstavlja istovremeno i konc...
Pre nego što se odlučite baviti mlečnim kozarstvom, treba sebi postaviti nekoliko pitanja. Prvo pitanje na koje vam trebati odgovor je: "Zašto želim postati far...
Govedarstvo je proizvodnja koja može da donese veliki profit, ali uprkos tome broj kvalitetnih grla već godinama opada. Slična situacija je i u proizvodnji mleka i kada je u pitanju uzgoj grl...
Iako oteljeno sa četvorokomornim želucem, novorođeno tele se u prvo vreme ponaša kao monogastrična životinja.To je uslovljeno razvijenošću i funkcionalnom osposobljenoš...
Za ovce je karakteristično da su životinje pašnjaka, te je njihova ishrana u toku vegetacije bazirana na korišćenju zelene hrane napasanjem.U tom pogledu postoje brojna rešenja kojima se mo...